Wat is een doula?

De juiste hulp bij jouw bevalling.

Doula’s zijn er al ontzettend lang. In ons land is het fenomeen wat minder bekend, maar de laatste jaren zie je ze weer wat meer. Waarschijnlijk omdat steeds meer vrouwen beginnen in te zien dat het goed is om te investeren in jezelf. En het toch wel erg fijn is als je meer ontspannen kunt bevallen.

Het woord ‘doula’ komt uit het oud-Grieks en betekent dienende vrouw. En dat omschrijft eigenlijk precies wat het is. Een doula helpt jou tijdens je zwangerschap, de bevalling en de periode erna. 

‘Maar, ik wordt toch gewoon geholpen door mijn man?’ denk je nu wellicht. Dat is juist het mooie. Als doula vervang ik jouw partner niet. Ik versterk juist jullie team.  Want als het goed gaat met jou en je partner, gaat het ook goed met jullie kindje(s). 

Waarom een doula?

Alle voordelen op een rijtje.

Tijdens je zwangerschap leer je de doula goed kennen. De gesprekken die jullie samen hebben creëren een vertrouwensband. De doula weet wat jij en je partner wel en niet willen. Ze helpt jullie deze wensen op papier te zetten. Tijdens de bevalling kan ze daardoor goed rekening houden met dat wat jullie graag willen.

Zodra je bevalling is begonnen is de doula er voor jou. Dat blijft zo, tot ruim nadat jullie kindje ter wereld is gekomen. Zo’n constante factor is heel fijn. Zeker wanneer je wisselende verloskundigen of verpleegkundigen naast je bed hebt. 

Een bevalling is nooit volledig te plannen. Er zijn altijd dingen die anders gaan dan je vooraf bedacht had. Juist daarom is het fijn om volledig ontzorgd te worden. Dat er iemand is die jullie echt kent. Jullie herinnert aan je wensen. Je kan opbeuren als je er even helemaal doorheen zit. Of jullie achteraf alle mooie details van jouw bevalling nog eens kan vertellen. 

Mensen dienen

Dat maakt me gelukkig.

Wat doet een doula?

Weten wat je kunt verwachten. Wel zo prettig.

Zwanger zijn is bijzonder. En elke bevalling is uniek. Daarom helpt een doula jou te focussen op dat wat ertoe doet. Jouw wensen. Jullie kindje. Alles voor de beste start van jullie nieuwe gezinnetje.

Een doula dient jullie. Niet medisch, wel emotioneel. Dat is minstens zo belangrijk, zeker op de lange termijn. Ze is er tijdens je zwangerschap, de geboorte van je kindje en een aantal weken daarna. 

Gedurende jouw hele bevalling is een doula er om jullie te helpen. Met haar naast je bed weet je dat je optimaal kunt ontspannen. Wat er ook gebeurt, jouw doula helpt je op kalme wijze. Ze geeft jou het vertrouwen dat je dit kunt en dat alles goedkomt. 

Hoe ze dat dan doet? Denk aan een massage, ademhaling, bevalhoudingen, helpen bij grenzen en wensen. Eigenlijk kun je haar zien als een soort coach. Ze spreekt je moed in, luistert naar je en stelt je gerust.